تقویم هجری شمسی در قسمت اولAccess 2000 (شماره40)
اگر استفاده از تقویم هجری شمسی در نرمافزار Access2000 فراهم نشود، کاربران فارسی زبان ناگزیر به استفاده از انواع دیگر فیلدها برای نگهداری اطلاعات مربوط به تاریخ میباشند. بنابراین، اگرچه کاربران با معرفی کردن فیلدهای مختلفی (معمولا" از نوع Text) به هر حال نیاز خود را مرتفع میکنند، اما طبیعی است با فراهم شدن امکان استفاده از تاریخ شمسی، اینک میتوان معرفی فیلدی از نوع تاریخ و از مزایای مختلف این نوع فیلد بهره برد.
برخی از مزایای استفاده از فیلد نوع تاریخ (Date/Time) عبارتند از:
ورود و تصحیح اطلاعات مربوط به تاریخ در بازکردن معمولی جدولها:
اگر فیلد مربوط به تاریخ از نوع Text معرفی شده باشد، در ورود اطلاعات به هنگام بازکردن معمولی لازم است کاربر شخصا" اطلاعات را با فرمت قابل قبول وارد کند و از آنجا که سیستم کنترلی بر روی این فیلد نخواهد داشت ، طبیعتا" ممکن است تاریخ با شکلهای اشتباه وارد شود. درصورتیکه اگر فیلد از نوع (Date/Time) باشد، کاربر به هیچ طریقی نمیتواند اطلاعات نادرست را وارد کند.
استفاده از فرمتهای مختلف برای تاریخ :
اگر فیلد مربوط به تاریخ را از نوع (Date/Time) باشد میتوان تاریخ را با فرمتهای مختلف بوجود آورد که کاربر بطور دلخواه هر فرمتی را که مناسب با سیستم خود بداند انتخاب میکند و یا بوجود میآورد.
همچنین برای کاربرانی که هیچ اطلاعی ازفرمت تعیین شده ندارند میتوان فرمت را بطور پیشگزیده نشان داد تا کاربران دیگر از فرمت انتخاب شده اطلاع پیدا کنند و تاریخ را با همان فرمت وارد کنند.
عدم نیاز به برنامهنویسی :
اگر فیلد مربوط به تاریخ از نوع Text معرفی شده باشد، هنگام وارد کردن اطلاعات اگر تاریخی با فرمت اشتباه وارد شود پیغام خطا نمیدهد و این باعث میشود که در یک سیستم فرمتهای مختلف تاریخ پدیدار شود که باعث اشکالاتی در عملیات محاسباتی میشود . برای جلوگیری از این خطا کاربران ناگزیر از کدهای برنامهنویسی استفاده میکردند، اما اگر فیلد مربوط به تاریخ از نوع Date/Time معرفی شود ، برای چک کردن درستی فیلدها و یا فرمت تاریخها لازم به برنامهنویسی نمیباشد و تمام تاریخها با همان فرمتی که تعیین میشوند وارد میشود و اگر اطلاعات وارد شده مطابق با فرمت تعیین شده نباشد پیغام خطا صادر میشود.
چگونگی ذخیره سازی تاریخ در Access
بطور کلی برای تمامی تقویمها از قبیل میلادی - هجری قمری - هجری شمسی و...، یک مبدا مشخص در نظر گرفته شده است که این مبدا یک عدد مشخص است که بطور ثابت قرار داده شده است، تاریخهای بعدی بر مبنای این مبدا بدست میآیند و برای هر تاریخ یک عدد مشخص در نظر گرفته میشود.
بعنوان مثال اگر عدد0.0000 برای تاریخ 1960/01/01 در نظر گرفته شود برای تاریخ روز بعد 1960/01/02 عدد 1.0000 در نظر گرفته میشود که این عدد بسته به فرمتهای تاریخ ممکن است به تاریخ میلادی و یا هجری قمری و شمسی اختصاص داده شود. این روش این امکان را برای ما فراهم میکند که بتوانیم تاریخهای متفاوت را با اضافه و یا کم کردن به این عدد بدست آوریم.
ایجاد یک فیلد تاریخ در برگه Tables
ابتدا در قسمت Design یک Table فیلدی را با نوع Date/Time بوجود میآوریم، که این فیلد قابلیتهای مختلفی را برای بکار بردن تاریخ در سیستم بوجود میآورد.
در قسمت Format قادر هستیم که فرمتهای مختلف را انتخاب کنیم و یا فرمت دلخواه را ایجاد کنیم، یکسری از فرمتها در International Panel ویندوز تعریف شده است که بصورت آماده در Access نمایش داده میشوند که کاربر میتواند فرمت مورد نظر خود را انتخاب کند و تاریخهایی که به شکل عددی و یا متنی وارد میکنیم باید به ترتیب سال و ماه و روز آن باشد ، اما اگر کاربر فرمت دیگری را در نظر داشته باشد میتواند آن فرمت را به همان صورت در جلوی Format تایپ کرده و اطلاعات تاریخ خود را به همان شکل مشاهده کند.
در قسمت Input Mask میتوانیم یک پیشگزیدهای برای شکل وارد کردن اطلاعات بوجود آوریم، که اگر کاربری با فرمت تعیین شده ما آشنایی نداشت بتواند به راحتی از طریق این پیشگزیده اطلاعات تاریخ را وارد کند، در جلوی Input Mask هم میتوانیم همان فرمت را انتخاب و یا ایجاد کنیم، بعنوان مثال در قسمت Open میتوانیم تاریخها را در پیشفرض تعیین شده --/--/---- وارد کنیم که این پیشگزیده نشان دهنده فرمت انتخاب شده است، که اگر اطلاعات تاریخ را بر اساس این فرمت وارد نکنیم پیغام خطا صادر میشود.